De Bufferblocks van Bufferblock BV gaan de strijd aan met wateroverlast en bodemdaling in Capelle aan den IJssel en vanaf deze week gaan de eerste Bufferblocks de grond in. Het concept speelt in op het veranderende klimaat met meer hevige regenval en langere perioden van droogte.

“De gemeente Capelle heeft een slappe bodem op veengrond”, volgens projectleider Dirk van den Heuvel. Om dit probleem op te lossen zochten zij een licht ophogingsmateriaal met een waterbergend vermogen. Dit in het kader van de grootschalige aanpak van de Arica in Capelle, waar naast de ophoging van de straat ook de waterhuishouding wordt aangepakt.

Hierbij viel de keuze op Bufferblocks. Dorian Hill, medeoprichter van Bufferblock BV, vertelt trots: “Bufferblocks zijn ideaal voor hoge grondwaterstanden. Naast het grote waterbergend vermogen, zijn de blokken bestand tegen de zwaarste verkeersklasse. Bufferblocks plaats je dus ook onder een drukke rijbaan, waardoor je de stoep kunt gebruiken voor huisaansluitingen. Het concept is bovendien volledig modulair waardoor je erg flexibel bent in je ontwerp. Dat maakte de samenwerking met bijvoorbeeld netbeheerders heel prettig.”

Het vraagt wel lef om de eerste te zijn, vindt verantwoordelijk wethouder Marc Wilson. “Het is mooi om een wereldprimeur te hebben en trendsetter te zijn. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam willen allemaal komen kijken naar wat we hier aan het doen zijn.”

Bekijk het hele artikel